Veelgestelde vragen Europese Crowdfundingverordening 


Algemeen
Vanaf november 2022 is de Europese Crowdfundingverordening (ECSP) van kracht, met als doel investeerders beter te beschermen en informeren. ESMA (de Europese autoriteit) en de AFM (de Nederlandse autoriteit) houden hier toezicht op. Eén van de maatregelen is dat platforms het betalingsverkeer moeten uitbesteden aan een gespecialiseerde betaalinstelling met een PSD2 vergunning. NLInvesteert is hiervoor een samenwerking met GoCredible aangegaan. 

Waarom moet ik mij registreren bij GoCredible?
GoCredible dient klanten te accepteren voordat er betalingen gedaan mogen worden. Dit betekent dat je, naast registratie bij ons, je ook bij GoCredible dient te registeren. We hebben dit proces zo makkelijk mogelijk gehouden. In jouw account start je het registratieproces nadat je hiervoor bent uitgenodigd en vind je de status terug. Op enig moment kun je niet meer meedoen in nieuwe proposities, zolang de registratie bij GoCredible niet is afgerond. Indien je meerdere accounts bij ons hebt (bijvoorbeeld zakelijk en particulier) dien jij je meerdere keren te registreren. Je ontvangt per account een uitnodiging per email. 

Wat doet GoCredible met mijn gegevens?
GoCredible voert in opdracht van NLInvesteert betaaldienstverlening uit. We delen daarom een aantal gegevens met GoCredible, je verstrekt zelf aanvullende gegevens. GoCredible controleert en beoordeelt die gegevens. Voor het uitvoeren van betaaltransacties is GoCredible verantwoordelijk. Welke gegevens zij verwerken is in de Privacyverklaring van GoCredible opgenomen.

Waarom moet ik met iDEAL betaling van 1 cent doen?
Met deze betaling wordt je bankrekening geverifieerd. Let op: deze bankrekening moet op jouw naam (in het geval van een particulier account) of op naam van je bedrijf (in het geval van een zakelijk account) staan. Betalingen vanaf een andere bankrekening zijn niet toegestaan. Uitsluitend de gebruikte rekening kan als tegenrekening worden gebruikt. Dit mag geen spaarrekening zijn. 

Heeft GoCredible inzicht in mijn bankrekening?
Nee, GoCredible heeft geen inzicht in je bankrekening.

Wat is iDIN?
iDIN is vergelijkbaar met een iDEAL transactie en wordt gebruikt als persoonlijke identificatie. Door een iDIN-transactie ontvangt GoCredible je NAW-gegevens, geboortedatum en IBAN. Hieraan zijn voor jou geen kosten verbonden. 

Waarom kan ik geen rijbewijs gebruiken als legitimatiebewijs?
Op een rijbewijs zijn niet alle gegevens opgenomen die nodig zijn om alle toetsingen te doen.

Kan ik ook een kopie paspoort gebruiken die gemaakt is met de KopieID app?
Ja dat kan, mits de gegevens op het legitimatiebewijs duidelijk leesbaar zijn. GoCredible verwijdert je legitimatiebewijs na verwerking.