Veelgestelde vragen over PSD2

​​​​​​​

Wat is PSD2?
Payment Service Directive 2 (PSD2) is de Europese wet voor betalingsverkeer. Hiermee kun je bijvoorbeeld derden inzage geven in wat er op je zakelijke rekening gebeurt. Vergelijkbaar met het delen van je bankafschriften.

Waarom moet ik mijn zakelijke afschriften laten zien?
Jaarcijfers zijn per definitie gedateerd en laten bijvoorbeeld niet zien wat de impact is van de actuele economische situatie. Door inzage te geven kunnen wij  jouw bedrijf tijdens de looptijd van je lening blijven volgen. Periodiek (meestal iedere 90 dagen) halen wij automatisch nieuwe bankafschriften binnen. We nemen de gang van zaken vervolgens periodiek met je door.

Wat kan NLInvesteert zien als ik toegang geef?
We kunnen alleen gegevens van je zakelijke rekening inzien, zoals je transacties en je saldo. Je data wordt niet verkocht aan derden. We kunnen maximaal 18 maanden terugkijken. 

Is PSD2 veilig?
Ja, PSD2 is een veilige manier om je bankgegevens te delen. Om je afschriften te kunnen ontvangen werken wij samen met EnableNow. EnableNow heeft hiervoor een vergunning van De Nederlandsche Bank. Om deze vergunning te krijgen moet aan zeer strenge veiligheidseisen worden voldaan. De Nederlandsche Bank controleert regelmatig of EnableNow nog steeds aan deze voorwaarden voldoet. Jouw bank speelt hierin ook een rol en geeft alleen toegang aan partijen met een geregistreerde PSD2 vergunning.

Hoe geef ik toestemming?
Het geven van toestemming gaat eenvoudig, veilig en snel. Het is vergelijkbaar met een iDeal betaling. Om te starten log je in op je account bij NLInvesteert. Eenmaal ingelogd klik je op het poppetje rechtsboven en ga je naar "Mijn profiel". Op het tabblad "Bankrekeningen" klik je vervolgens op "Doorgaan". In het scherm dat dan verschijnt selecteer je je bank en volg je de instructies op het scherm. Het is van belang dat je alle bankrekeningen selecteert.

Hoe werkt het als ik bij meerdere banken rekeningen heb?
Meerdere bankrekeningen bij dezelfde bank kunnen in één keer gekoppeld worden, door al je rekeningen aan te vinken als onderdeel van je toestemming. Bankier je bij meerdere banken? Dan doorloop je bovenstaande stappen meerdere keren.

Kan ik mijn toestemming intrekken?
Ja, je kunt je toestemming ten alle tijden intrekken, vergelijkbaar met een incasso-machtiging. Bij de meeste Nederlandse banken kun je dit direct vanuit internetbankieren regelen. Standaard komt jouw toestemming na 180 dagen automatisch te vervallen. Wij zullen je vragen om ons opnieuw toestemming te geven, na het verstrijken van deze 180 dagen, mits je lening nog loopt.

Bewaart NLInvesteert mijn gegevens?
Ja, NLInvesteert bewaart de digitaal ontvangen bankafschriften. Wanneer je lening is afgelost kun je altijd een verzoek indienen om je gegevens te laten verwijderen, door een mail te sturen naar info@nlinvesteert.nl.