Enie.nl International B.V. (tranche 6)

Financiering portefeuille zonnepanelen Zuid-Afrika

In het kort

Kredietnemer:

Enie.nl International B.V.

Doel:

Financiering leaseportefeuille Enie SA, tranche 6

Ondernemer:

Patrick en Milan van der Meulen

Financieringsbehoefte:

EUR 838.000,=, waarvan EUR 570.000,= via platform NLInvesteert 

Cofinancier:

NLI Bedrijfsleningenfonds I

Ticketgrootte:

EUR 1.000,=

Risico:

3 op een schaal van 5 

Financieringsvorm:

Lening

Vergoeding

7% rente per jaar en een extra vergoeding bij herfinanciering van 1% per jaar

Betaling rente:

Per maand 

Looptijd:

17 maanden

Aflossingsschema:

De aflossingen starten na 6 maanden en bedragen EUR 7.000,= per maand. Het restant wordt uiterlijk na 17 maanden afgelost. 

Wat vindt NLInvesteert?

Sinds de oprichting in 2013 is enie.nl uitgegroeid van innovatieve start-up naar een toonaangevende leverancier en financier van zonne-energie installaties. Enie.nl biedt een breed scala aan zonne-energie oplossingen, zowel voor klanten die kopen als klanten die huren. Enie.nl heeft in 2020 bijna EUR 18.000.000,= omzet gerealiseerd en behoort hiermee tot de grotere spelers in Nederland. 2021 is in vele opzichten een uitdagend jaar geweest. In het eerste kwartaal leidde de impact van Covid (ziekte medewerkers en supply-chain knelpunten) tot een negatief resultaat. Vanaf het tweede kwartaal is er veel tijd en aandacht gegaan naar de toetreden van de strategische aandeelhouders Shell en ABP. Uiteindelijk is deze transactie in het eerste kwartaal van 2022 afgerond. Over 2022 is een omzet gerealiseerd van ruim EUR 17.000.000,= en daarbij is er een klein positief resultaat gerealiseerd. Ondertussen is er fors geïnvesteerd in het verder digitaliseren van de processen en in het aantal medewerkers. 

Met het toetreden van de nieuwe aandeelhouders is er ook fors kapitaal ingebracht. Dit wordt ingezet om de stevige ambitie te realiseren. Onderdeel van deze ambitie is het uitrollen van de dienstverlening naar diverse andere Europese landen. Voor 2022 staat uitrol naar België en Duitsland op de planning. Voor 2023 en 2024 staat uitrol naar Denemarken, Zweden, Oostenrijk en Polen op de planning.

Reeds vele jaren zijn er contacten in Zuid-Afrika en dit heeft geleid tot het opzetten van Enie SA. De Zuid-Afrikaanse markt is zeer aantrekkelijk vanwege de enorme zonopbrengst, bijna tweemaal de opbrengst die in Nederland gerealiseerd wordt. Daarnaast zorgen problemen bij het (staats-)energiebedrijf Eskom voor onbetrouwbare levering en jaarlijks zeer sterk stijgende energieprijzen. Solar en lokale accuopslag bieden hier een passend antwoord, zeker in een leaseoplossing. Er is veel interesse in de lease-oplossing van Enie SA. In de periode 2020-2022 zijn er al 26 projecten gerealiseerd en de leaseportefeuille wordt nu wederom uitgebreid met 5 klanten. De pijplijn bestaat uit meer dan 40MW aan offertes. Voor 2022 wordt verwacht minimaal 10MW te installeren. 

Naast lease klanten levert Enie SA ook zonne-energie projecten op basis van een koopconstructie. O.a. KFC en het bekende Stellenzicht wines (eigendom van oud golfer Ernie Els) zijn op deze wijze klant van Enie SA. Naast de zakelijke markt is Enie SA sinds begin dit jaar ook actief op de particuliere markt. Hier leveren ze zonne-energie installaties en accu's aan consumenten in Kaapstad en Johannesburg. Deze installaties worden gefinancierd middels een samenwerking met FNB Bank. Dit is een van de leidende Zuid-Afrikaanse banken die het mogelijk maakt om de zonnepanelen te financieren via de hypotheek.

Aan investeerders wordt nu de mogelijkheid geboden om de financiering van de volgende 5 projecten in te vullen middels een lening ter grootte van EUR 670.000,= (waarvan EUR 570.000,= via het platform van NLInvesteert) met een looptijd van 17 maanden. De lening kent een rentevergoeding van 7% en een extra vergoeding van 1% bij exit of herfinanciering. De vijf eerdere tranches werden zeer snel gefund door investeerders. De aflossingen starten na 6 maanden en bedragen EUR 7.000,= per maand. Het restant wordt op einddatum afgelost uit herfinanciering. 

Door de uitgebreide set aan zekerheden is er grip op de onderliggende contracten en door voldoende spreiding in de portefeuille is het risico op discontinuïteit overzichtelijk. Voor het beschikbaar stellen van een tranche vindt er bovendien controle plaats op de kwaliteit van de klant van Enie SA en de aanwezigheid van alle onderliggende contracten. Enie en NLInvesteert hebben hiertoe een gezamenlijke dataroom ingericht.

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.  

Let op! Investeringen op ons platform vallen niet onder het depositogarantiestelsel.