Opnieuw succesvolle financiering zorginstelling via NLInvesteert


ACHTKARSPELEN - De Friese jeugdzorginstelling Driestroomhuis De Bosk breidt opnieuw uit met hulp van NLInvesteert. De instelling koopt een dubbele villa aan in Drogeham. Daar gaan jongeren wonen die dagelijks begeleiding nodig hebben.


De Bosk is al twaalf jaar actief in de jeugdhulpverlening. Eigenaar Henk de Graaf en zijn vrouw begonnen twintig jaar geleden als pleegouders. Later gingen ze in Achtkarspelen een gezinshuis leiden, dat onderdak biedt aan 16 wat oudere kinderen van 11-23 jaar. Twee jaar geleden breidde het gezinshuis uit met een nieuw gebouwd pand en een werkplaats voor dagbesteding. Daarvoor was een investering nodig van 8 ton, die begeleid werd door NLInvesteert.


Nu breidt De Bosk opnieuw uit, door de aankoop van een pand in Drogeham. Henk de Graaf: 'In het pand gaat mijn collega-ondernemer Jeroen Loonstra met zijn gezin wonen. Daarnaast is er ruimte voor zeven jongeren waarvan we inschatten dat die op termijn zelfstandig kunnen wonen. We hadden al een pand in Drogeham, dat gaan we nu gebruiken als huisvesting voor vier jongeren die al wat meer zelfstandig zijn'. 


​​​​​​​


'Financiering in recordtijd'

Voor het nieuwe pand in Drogeham was 5 ton nodig. Gerrit van Yperen, directeur Noord-Nederland van NLInvesteert, regisseerde de financiering.' Uiteindelijk heeft Triodos bank 400.000 euro geleend', vertelt hij. 'Via het investeringsplatform van NLInvesteert haalden we 100.000 euro op. Dat bedrag was binnen één uur na de start van de inschrijving gerealiseerd, een record. Het zegt iets over de toenemende kracht van ons investeerdersnetwerk. Daarnaast was dit ook een aantrekkelijk project van een mooi zorgbedrijf met goede ondernemers'.


Van Yperen zegt ook andere zorgondernemers te kunnen helpen die een 100-procent financiering voor hun vastgoed nodig hebben. 'Voor hen is het vaak lastig. Hun liquiditeitspositie is niet groot, het kapitaal is nodig voor de bedrijfsvoering. Vastgoed verwerven kost veel geld. Met een goed plan en een goede financieringsstructuur is het ons voor De Bosk gelukt. Op deze markt zijn veel aanbieders actief. Wij kunnen de regie verzorgen, we nemen zorgondernemers het werk uit handen. Zij zijn goed in zorg verlenen, wij zijn goed in financieren'. 


Wachtlijst voor gezinshuis

De capaciteitsuitbreiding van De Bosk was noodzakelijk, zegt eigenaar De Graaf. 'We hebben een wachtlijst. Er zijn wel vergelijkbare instellingen in de grotere steden in Friesland. Maar deze jongeren willen graag in hun eigen omgeving blijven. We moesten vaker nee verkopen. Dat komt door de ontwikkelingen in de jeugdzorg. Nu de gemeenten verantwoordelijk zijn, zitten ze dichter op de praktijk. Probleemgevallen komen eerder op tafel.'


De kleinschaligheid van De Bosk werkt daarbij in haar voordeel, volgens De Graaf. 'Onze benadering van de jongeren is anders. Er is een kleine groep medewerkers. Als bewoner kun je hier niet 'vluchten' in anonimiteit. Je kunt medewerkers niet tegen elkaar uitspelen, wat jongeren nu eenmaal graag doen. Onze kleinschaligheid is ons succes'.


Verder praten met Gerrit van Yperen? Neem dan contact op:


Gerrit van Yperen

Regiodirecteur Noord

gvanyperen@nlinvesteert.nl 

06-3806 3968


Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl