Albert Lammers over een vruchtbaar jaar bij NLInvesteert.


Regelmatig sta ik op een MKB-evenement namens NLInvesteert. Ik was bijvoorbeeld op de KVK Financieringsweken, een evenement van de Kamer van Koophandel.


In korte tijd spreek ik dan een groot aantal ondernemers. Ze komen uit verschillende branches en hebben verschillende uitdagingen. Op zo´n evenement blijkt: vrijwel iedereen heeft op het gebied van financiering een uitdaging. Omdat de ondernemer groeit, een nieuw pand wil betrekken, een nieuwe machine nodig heeft of een ander bedrijf wil overnemen. Vrijwel allemaal hebben ze moeite om een financiering te regelen voor hun plannen.


En dat vind ik nou net interessant. De ondernemers met een goed plan help ik graag verder. 


Een hele stap

Ik ben alweer ruim een jaar werkzaam voor NLInvesteert, een jaar dat omgevlogen is. Ik heb 20 jaar financieringservaring opgedaan in het bankwezen, als accountmanager en financieringsexpert voor MKB-bedrijven. Al een tijdje voelde ik mij niet meer op m’n gemak bij de bank.  De bank was meer met interne zaken bezig dan met de ondernemers. Alles moest binnen de harde kaders blijven.  Daarom heb ik mij een jaar geleden aangesloten bij NLInvesteert.


Een hele stap vanuit zo´n grote organisatie naar een zelfstandige positie. Daar moest ik thuis wel even goed over praten. Maar als het thuisfront vervolgens achter je staat is dat al een deel van het succes!


 Ik vond het belangrijk om aan te sluiten bij een landelijk werkende organisatie als NLInvesteert. Want samen hebben we meer kennis, een groter netwerk en meer ingangen bij verschillende partijen.


Financiering vaak lastig

Ik heb inmiddels meerdere ondernemers kunnen begeleiden bij hun financiering. Financiering die niet zomaar bij één partij ondergebracht kon worden. Enkele voorbeelden:

  • Een financiering inzake commercieel vastgoed. De onderneming wilde woonhuizen kopen, verbouwen en weer met marge verkopen. Wij hebben daarvoor de financiering kunnen realiseren. 
  • Een retail-onderneming die twee andere vestigingen kon overnemen.  Daarvoor hebben wij een mooie combinatie met de bank en met onze investeerders kunnen realiseren.
  • Een ondernemer die de mogelijkheid kreeg om een andere onderneming over te nemen.
  • Een ondernemer die de onderneming van de huidige aandeelhouders kon kopen.

Die laatste drie zijn overnamefinancieringen. Vaak is er dan een tekort aan eigen inbreng, of een tekort aan zekerheid. Een bank kan zo'n financiering niet helemaal realiseren. Wij gaan dan met de ondernemers op zoek naar alternatieven: een goede financieringsmix om deze overnames alsnog te realiseren.


De betrokken ondernemers vonden het zeer waardevol dat wij hen begeleidden tijdens deze moeilijke trajecten. Ook na de financiering blijven we betrokken bij de onderneming. Als sparringpartner, en ook om de financiering te monitoren.


Creatief denken

Ik zie de financieringsaanvraag als een coproductie tussen de ondernemer, eventueel zijn accountant en NLInvesteert. Samen kom je verder.


De financieringsaanvragen worden een succes door creatief te denken en creatieve oplossingen te realiseren. Wanneer de rentabiliteit van een onderneming voldoende is voor financiering, is er veel mogelijk. Oók als er een tekort is aan zekerheid of een tekort aan eigen vermogen.


Zelf vind ik het extra mooi als een financiering ook een maatschappelijke relevantie heeft, of een duurzaamheidskarakter.  Zoals bijvoorbeeld de financiering van een kleinschalige zorginstelling. Daar word ik warm van!


Laten we eens praten

Ben je als ondernemer op zoek naar een financiering? Waarom moeilijk doen als het samen kan? Neem gerust contact op, dan praten we verder!


Albert Lammers 

Regiodirecteur Rotterdam-Rijnmond

alammers@nlinvesteert.nl   

06-4921 2209

Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl