Markt zit te springen om financieel regisseur


Onlangs hield NLInvesteert haar eerste Fundfestival (bekijk hier de aftermovie). In Amerongen ontmoetten zo'n 200 ondernemers, financiers en investeerders elkaar rondom het veranderende financieringslandschap. Sprekers uit de wereld van banken, ondernemers, investeerders en werkgeversorganisaties duidden de ontwikkeling van het financieringslandschap. Belangrijker echter; er werden bruggen gebouwd. We kunnen trots zijn op ons bedrijfsleven en met elkaar kunnen we financiering voor ondernemers nog veel beter bereikbaar maken. Wie gaat het netwerk en de kennis die daarvoor nodig zijn mobiliseren?


Op het Fundfestival hebben drie topsprekers hun visie gedeeld. De kern van hun betoog heb ik voor mezelf opgeschreven. Ik geef dat graag aan u door en sluit af met hoe NLInvesteert haar bijdrage ziet in het financieringslandschap van vandaag en morgen


Wilfred Nagel (ING): ‘Banken hebben een probleem met hun kostprijs.’
De grootbanken kiezen voor digitalisering. Voornamelijk om operationele kosten te reduceren. Echter, veel bedrijven en initiatieven laten zich niet door computermodellen pakken. Financieren is een vak. Maar banken moeten wat. De keuze is om een groot deel van het MKB nu of in de nabije toekomst niet meer van persoonlijk advies te voorzien. De bank stelt zich dus steeds meer op in een rol als verstrekker van kapitaal en minder als adviseur. Daar zijn andere partijen voor.


Kees de Jong (NLGroeit): ‘Ondernemers doen er verstandig aan om onafhankelijk regisseur in te schakelen.’

Voor ondernemers met groeiambitie is een goede financiering onontbeerlijk. Hoe krijg je dat voor elkaar? De geëigende wegen zijn platgetreden. Succesvolle ondernemers weten hun financiering toch goed te regelen. Het begint er mee dat je goed kan onderbouwen waarom je financiering nodig hebt en welke vorm van financiering daarbij past. Vervolgens komt het er op aan dat je de juiste partijen weet te benaderen en weet te overtuigen van de financierbaarheid van jouw onderneming. Daarbij hoef je niet alles zelf te weten en te doen; schakel een financieringsregisseur in en blijf zelf vooral ondernemen. Een goede voorbereiding en de juiste manier van presenteren van een aanvraag richting financiers is de helft van een succesvolle financiering. De opbrengsten wegen uiteindelijk ruimschoots op tegen de kosten. En je hebt een zorg minder. 


Hans de Boer (VNO NCW): ‘Er is kapitaal genoeg in de markt. Wie zorgt voor de match?’
De sterke positie van het Nederlandse bedrijfsleven wordt vooral door het MKB gerealiseerd. Ondernemerschap en innovatiekracht maken ons onderscheidend. Dat vraagt kapitaal om te investeren. Dat kapitaal is er ook! VNO NCW zet zich ook in om Europese fondsen toegankelijk te krijgen in Nederland. Alleen wie weet de beschikbare middelen te ontsluiten voor de ondernemers? Juist daar ligt een rol voor partijen die namens ondernemers de regie nemen om een financiering te organiseren.


NLInvesteert
NLInvesteert ziet net als tijdens het Fundfestival werd geschetst, een herschikking in het financieringslandschap voor het MKB. Cofinanciering is de nieuwe werkelijkheid. Wij staan daar middenin. NLInvesteert helpt het MKB aan een optimale financiering door het combineren van kapitaal van financiële dienstverleners, lokale overheden en informal investors. Traditionele bancaire oplossingen worden zo versterkt en aangevuld met gelden van andere partijen.


Bel of mail voor meer informatie: rvanputten@nlinvesteert.nl / 06-53 985 426     Collage
  NLInvesteert Fundfestival 2017

Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl