Zet ondernemersbelang centraal bij financieringRuilof van Putten bijgesneden


Doorverwijzing een plicht?! In mijn werk kom ik nogal eens tegen dat een bank wel een deel van een plan wil financieren, maar niet alles. Het is dan erg belangrijk dat de bank meedenkt met de ondernemer en hem doorverwijst. Inmiddels weten heel wat accountmanagers van een bank ons in zo'n geval te vinden.


Een mooi voorbeeld hiervan is CorthoGreen. Een winstgevend en stabiel groeiend bedrijf op het gebied van 'groene' relatiegeschenken. Het is onder andere bekend van het 'moestuintje' van Albert Heijn. CorthoGreen was wegens het succes van de onderneming toe aan een groter bedrijfspand. De Rabobank wilde wel een groot deel van de financiering verstrekken, maar niet alles. Hoeveel accountmanagers laten het daarbij? In dit geval werd de link met NLInvesteert gelegd en kon de ondernemer alsnog zijn plan uitvoeren. Ondernemer blij, bank blij, investeerders blij.

Politici spreken steeds vaker over een doorverwijsplicht voor banken. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen. In het Verenigd Koninkrijk bestaat deze namelijk al. Als door banken een kredietaanvraag wordt afgewezen, dan is de bank verplicht om door te wijzen. In Nederland kennen we dat min of meer voor kleinere kredieten. Ondernemers komen dan bij Qredits terecht. Dat is een kredietverlenende stichting zonder winstoogmerk. 

Nu is het feit dat iets in het Verenigd Koninkrijk al geregeld is, geen doorslaggevend argument om ook in ons land zo'n doorverwijsplicht in te voeren. Hoewel in de financiële sector de ontwikkelingen in de Angelsaksische wereld vaak wel de toon zetten. Het minste wat we kunnen doen is ervan leren.  Wat zijn dan de lessen die zowel bankiers als politici uit de Engelse aanpak kunnen trekken?


Het belang van de klant staat voorop. In de waan van de dag kun je daar zo maar aan voorbij lopen. Niets menselijks is ons vreemd. Een afgewezen bedrijfsfinanciering verdwijnt dan snel uit beeld. Maar doen we daarmee een ondernemer en zijn plannen recht? Hoe kan doorverwijzing dan worden geborgd?


Digitalisering maakt meer mogelijk. Banken kiezen voor digitalisering. Dat biedt mogelijkheden om kosten te reduceren, maar ook om door te verwijzen. Een landelijke speler als NLInvesteert is hierop ingericht. Direct aansluiten op de systemen van de bank.


Cofinanciering maakt ook lastige aanvragen tot een succes. Het kredietproces bestaat steeds vaker uit het vullen van een gestandaardiseerd model. De uitkomst is dan zwart-wit, terwijl het vaak juist om de nuance gaat. Want financieren is een vak. Het inschakelen van een professional zorgt voor de juiste insteek en de optimale mix van financieringsbronnen.

Een tekort aan zekerheden of onvoldoende eigen vermogen hoeft niet het einde te betekenen. Vaker dan je denkt is er een oplossing te vinden. Meestal gewoon door de samenwerking te zoeken. Bijvoorbeeld tussen de huisbankier en een bedrijf als NLInvesteert. Niet afwijzen, maar doorverwijzen. Zo helpen we samen ondernemers vooruit!


Uw investeringsplan met mij bespreken? Bel 06-53 98 54 26 of mail: rvanputten@nlinvesteert.nl