VNO-NCW Noord en MKB-Nederland Noord lanceerden in juni de Financieringswijzer voor Noord-Nederland: een digitale tool op het gebied van specifiek noordelijke financieringsvormen. Voor ondernemers is het namelijk lang niet altijd duidelijk hoe de route richting financiering het best bewandeld kan worden.

In het verander(en)de financieringslandschap volgen alternatieve vormen van financiering elkaar snel op en betreden steeds nieuwe partijen de markt. “Daardoor zien ondernemers door de bomen het bos niet meer”, zegt directeur Lambert Zwiers. “Met deze Financieringswijzer hopen wij de noordelijke ondernemer gericht op weg te helpen in de zoektocht naar financiering.”

Daarvoor ontwikkelde VNO-NCW MKB Noord, in samenwerking met de NOM, een systeem ten behoeve van het noordelijke bedrijfsleven: een wegwijzer op het gebied van regionale financieringsmogelijkheden. Deze regionale Financieringswijzer is een uitbreiding van de ‘nationale’ Financieringswijzer, onderdeel van de Ondernemerskredietdesk van VNO-NCW, MKB-Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en het ministerie van Economische Zaken.

De Financieringswijzer stelt de ondernemer zeven vragen over diens onderneming en financieringsbehoefte en geeft vervolgens weer welke financieringsvormen in principe passend zijn en welke regionale partijen daarbij relevant zijn. Doordat minder passende vormen en partijen worden uitgefilterd, wordt het overzicht aan financieringsmogelijkheden helder. Ook wordt de ondernemer verwezen naar de landelijke koepels van partijen die met de betreffende financieringsvraag benaderd zouden kunnen worden.

Voor de noordelijke regio is de Financieringswijzer uitgebreid met specifiek regionale financieringsmogelijkheden. Wanneer de ondernemer aangeeft in Groningen, Friesland of Drenthe te opereren wordt deze nu gewezen op de regionale bronnen die voor de betreffende ondernemer passend zijn. Welke bronnen dat zijn, hangt af van de financieringsvraag. Zwiers: “Regionale aanbieders kunnen zelf aangegeven op welke gebieden zij als financier actief zijn. De Financieringswijzer heeft daardoor een filterfunctie en kan de ondernemer gericht doorverwijzen naar partijen in de regio.“

Noord-Nederland is daarin de eerste regio met een ‘eigen’ Financieringswijzer. “Vooruitgang vraagt ondernemerschap”, zegt Zwiers. “Wij zetten in op de vergroting van de groeimogelijkheden in Noord-Nederland. Ondernemingsfinanciering is daarin een wezenlijk onderdeel.”

U kunt de Financieringswijzer voor Noord-Nederland raadplegen via www.vno-ncwnoord.nl/financieringswijzer