Het rentepercentage van onze projecten wordt bepaald op basis van de NLI-score in combinatie met de dekkingsgraad van zekerheden en de leningmodaliteiten.

De NLI-score is een methode die de kredietwaardigheid van de aanvrager van de lening vaststelt. We leggen hieronder kort uit wat de NLI-score is, hoe wij tot een score komen en waarom de NLI-score sleutelinformatie is voor de leningnemer en investeerder.

​​​​​​​De uitkomst van de NLI-score is bepalend voor de risico-opslag. Deze komt bovenop de basisvergoeding die gevormd wordt door de risicovrij vergoeding vermeerderd met een markttoeslag voor het type lening. Zekerheden kunnen leiden tot een afslag. Hoe meer zekerheid gegeven kan worden hoe lager de rente. De waarde van de zekerheden wordt uitgedrukt in een dekkingsgraad. Ook leningmodaliteiten hebben invloed op de hoogte van de rente. Daarbij valt te denken aan de looptijd, het aflossingsschema of de optie van kosteloze vervroegde aflossing.

De NLI-score

De NLI-score - ook wel creditscore genoemd - duidt de kredietwaardigheid van een onderneming en is leidend voor de bandbreedte van de risicoklasse. Wij stellen de NLI-score vast op basis van ons scoringsmodel dat door de AFM (Autoriteit Financiële Markten) is getoetst en goedgekeurd.

Objectieve en subjectieve maatstaven

De NLI-score wordt bepaald op basis van objectieve en subjectieve maatstaven. De objectieve criteria wegen het zwaarste, maar de subjectieve zijn ook van belang!

De jaarcijfers van een onderneming en/of een aangifte omzetbelasting van een privépersoon zijn met name van belang voor het bepalen van de NLI-score. Daarnaast raadplegen we in diverse registers, zoals het BKR (Bureau Krediet Registratie) en het betalingsgedrag van de leningnemer. 

We passen ook subjectieve maatstaven toe. We kijken bijvoorbeeld naar de branche waarin de onderneming actief is en/of de regio waar het bedrijf gevestigd is. Ook houden we rekening met de ervaring van de ondernemer.

Onderdelen NLI-score

Belangrijke factoren in de berekening van de NLI-score zijn:
  1. Rentabiliteitscore: de procentuele rentabiliteit op het gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen. De berekening is als volgt: (EBIT / gemiddeld totaal geïnvesteerd vermogen) x 100%. Zowel historie als budget worden gewogen.
  2. TotalDebt/EBITDA: de verhouding tussen de totale schuld en de EBITDA. Berekening: (totale schuld / EBITDA). Zowel historie als budget worden gewogen.
  3. Solvabiliteitscore: het procentuele eigen vermogen op het balanstotaal na kredietverlening. Berekening: (gecorrigeerde solvabiliteit / balanstotaal) x 100%.  Dit percentage wordt beïnvloed door aantoonbare stille reserves (+), oninbare debiteuren (-/-), goodwill (-/-) etc.
  4. Liquiditeitsscore: staat gelijk aan het kengetal DSCR (beschikbare middelen / rente- en aflossingsverplichtingen). Zowel historie als budget worden gewogen.
  5. Omvang onderneming: Aantal FTE.
Wil jij meer informatie over de factoren, kijk dan op de website voor een inhoudelijke toelichting

De NLI-score is sleutelinformatie voor zowel leningnemer als investeerders

De NLI-score is zowel voor de leningnemer als de investeerder van groot belang. Voor de investeerder ten behoeve van het inschatten van het risico dat hij aangaat bij het verstrekken van de gevraagde financiering. Voor de leningnemer geeft de score inzicht in de aanvraag en mogelijkheden om de financierbaarheid te verbeteren.

Wil jij meer weten over de NLI-score en/of NLInvesteert? Wij helpen jegraag! Neem daarvoor contact met ons op. Dat kan via de site, per mail via info@nlinvesteert.nl of telefonisch door te bellen naar 085 401 87 05.