Vitrite Holding B.V.

Gedeeltelijke herfinanciering overname en werkkapitaal

In het kort

Kredietnemer:

Vitrite Holding B.V., Vitrite Middelburg B.V.

Doel:

Gedeeltelijke herfinanciering overname en werkkapitaal

Ondernemers:

Roel Wolfert, Piet-Hein Boogerd, Gerry van der Sluys en Nico Bolleman

Financieringsbehoefte:

EUR 1.000.000,= via investeerders NLInvesteert (waarvan EUR 250.000,= reeds ingevuld)

Ticketgrootte:

EUR 1.000,=

Risico:

2 op een schaal van 5 

Financieringsvorm:

Lening

Vergoeding

7,5% rente per jaar

Betaling rente:

Per maand 

Looptijd:

59 maanden

Aflossingsschema:

De lening wordt in 59 maanden lineair afgelost.

Wat vindt NLInvesteert?

Investeerderscollectief Business Creation heeft Vitrite gekocht van investeringsmaatschappij Apollo. Vitrite is jaren onderdeel geweest van Philips Lighting en later de led-divisie van Philips, geheten: Lumileds. Apollo heeft aangegeven dat Vitirite niet meer in haar strategie past, maar wel de continuiteit van de actviteiten en behoud werkgelegenheid cruciaal te vinden.

Business Creation heeft hiermee een prachtige koop kunnen doen. Zo is er is sprake van een afnamegarantie van Lumileds (overeengekomen in de Supply Agreement / ook wel ‘SA’ genoemd) waardoor een bepaald niveau van de EBITDA gedurende vijf jaar gegarandeerd is. Bovendien ligt de taxatie van het vastgoed, machines en inventaris ruim boven de verkoopprijs.

Vitrite is een bedrijf met een jarenlang trackrecord dat teruggaat tot in de 19e eeuw. Als voormalig Philips-onderdeel is er sprake van een zeer hoge kwaliteitsstandaard in werkwijze en systemen. Men heeft de beschikking over een vrijwel volledig geautomatiseerd machinepark, waarvan de capaciteit slechts voor 40% wordt benut. Vitrite is verder gewend om nagenoeg alleen intercompany producten af te leveren, zonder verkoopinspanningen. Zowel commercieel als productiematig is er dus veel ruimte om op te schalen.

De mogelijke daling van de conventionele Automotive Lighting markt (halogeen en xenon verlichting) wordt gemitigeerd door de afnamegarantie van Lumileds. Bovendien liggen er grote kansen op uitbreiding van de productie binnen de bestaande Automotive markt door nieuwe klanten te acquireren. Tenslotte liggen er kansen in hele andere marktsegmenten waar Business Creation reeds ervaring mee heeft (MedTech).

Begin mei is de aandelentransactie gepasseerd waarbij Vitrite Holding BV 100% van de aandelen in Vitrite Middelburg BV heeft geacquireerd. Voor de overnametransactie en de werkkapitaalbehoefte was in totaal EUR 6.000.000,= benodigd. Dit is ingevuld met een achtergestelde lening via de aandeelhouders van EUR 1.000.000,=. Daarnaast is EUR 3.000.000,= gefinancierd door co-financier Fresh Dutch SME Fund. Tenslotte is er EUR 2.000.000,= verstrekt door een selectief aantal investeerders via NLInvesteert als voorfinanciering. Deze voorfinanciering was nodig vanwege de vertrouwelijkheid van de deal en wordt nu via ons platform geherfinancierd. De helft van het bedrag is nog beschikbaar om in mee te investeren.

Aan investeerders via NLInvesteert wordt de mogelijkheid geboden deze lening te verstrekken met een looptijd van (bijna) vijf jaar. De rente op deze financiering bedraagt 7,5%.

Zekerheden (pari passu met co-financier):

  • een eerste hypotheek op het bedrijfspand van Vitrite in Middelburg, met een marktwaarde van EUR 7.100.000,=, en
  • verpanding van de machines en installaties van de onderneming met een marktwaarde van EUR 6.700.000,=.

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.