Enie.nl International B.V. (tranche 2)

Financiering leaseportefeuille zonnepanelen Zuid-Afrika.

In het kort

Kredietnemer:

Enie.nl International B.V.

Doel:

Financiering leaseportefeuille Enie SA, tranche 2

Ondernemer:

Patrick, Milan en Richard van der Meulen

Financieringsbehoefte:

EUR 2.500.000,=, waarvan EUR 2.000.000,= (in 4 tranches van minimaal EUR 350.000,=) via investeerders NLInvesteert 

Ticketgrootte:

EUR 1.000,=

Risico:

4 op een schaal van 5 

Financieringsvorm:

Lening

Vergoeding

9% rente per jaar, waarvan 2% p.j. op einddatum wordt betaald

Betaling rente:

Per maand 

Looptijd:

3 jaar

Aflossingsschema:

De aflossingen starten na 6 maanden en bedragen EUR 55.000,= op jaarbasis. De resterende EUR 302.500,= wordt op einddatum afgelost. 

Wat vindt NLInvesteert?

Sinds de oprichting in 2013 is Enie.nl uitgegroeid tot een toonaangevende leverancier en financier van zonne-energie. Enie.nl biedt een breed scala aan solar oplossingen, zowel voor klanten die kopen als die huren. Enie.nl heeft in 2020 ca EUR 18.000.000,= omzet gerealiseerd en behoort hiermee tot de grotere spelers in Nederland.

Reeds vele jaren zijn er contacten in Zuid Afrika. Deze hebben geleid tot het opzetten van Enie SA. De Zuid-Afrikaanse markt is zeer aantrekkelijk vanwege de enorme zonopbrengst; circa tweemaal de opbrengst die in Nederland wordt gerealiseerd. Solar en lokale accuopslag bieden bovendien het antwoord op de behoefte aan een stabiele stroomvoorziening.

Er is veel interesse in de lease-oplossing van Enie SA. In oktober 2020 hebben investeerders via NLInvesteert de eerste tranche van EUR 350.000,= voor de leaseportefeuille Enie SA verstrekt. Met deze financiering zijn de eerste zeven installaties gefinancierd in Zuid Afrika. De gefinancierde projecten zijn inmiddels geïnstalleerd en operationeel. De bijbehorende verplichtingen worden conform overeenkomst voldaan.

Om de installaties uit de nieuwe contracten te kunnen bouwen wordt nu een volgende financieringsronde opgehaald. Investeerders via NLInvesteert wordt de mogelijkheid geboden een lening van EUR 440.000,= te verstrekken met een looptijd van 36 maanden. Er wordt een rente vergoed van 9% per jaar. Hiervan wordt 7% per jaar op maandbasis uitgekeerd, de resterende 2% op einddatum.

De aflossingen starten na 6 maanden en bedragen EUR 55.000,= op jaarbasis. De resterende EUR 302.500,= wordt op einddatum afgelost. De verplichtingen uit de financieringen kunnen ruimschoots uit de kasstroom worden opgebracht.

Enie.nl International B.V. gaat de financiering aan. Enie SA Lease Ltd, Enie South Africa Ltd en Enie SA Projects Ltd zijn mede aansprakelijk voor de financiering en verstrekken de zekerheden. Aan de investeerders zijn de volgende zekerheden verstrekt door Enie.nl International en Enie SA Lease:

  • eerste pandrecht op de activa;
  • eerste pandrecht op de inkomsten uit de leasecontracten;
  • eerste pandrecht op banksaldo’s en verzekeringsgelden;
  • medeaansprakelijkheid Enie South Africa Ltd en Enie SA Projects Ltd.;
  • verpanding van de aandelen van de vier vennootschappen;
  • borgstelling van EUR 250.000,= door Enie Holding BV. Deze borgstelling geldt voor alle financieringen tezamen.

De borgstelling wordt door NLInvesteert materieel geacht op basis van de financiële ontwikkeling van enie.nl en de beschikbare assets. 

Als NLInvesteert kwalificeren we deze propositie als verantwoord. Zowel in haar risicorendementverhouding als in haar bijdrage aan een schonere planeet en ondersteuning van lokale economieen in Zuid-Afrika.

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.