Welke kleur heeft het licht aan het eind van de tunnel?

Wat gebeurt er als de overheidssteun stopt en bedrijven overbruggingskredieten moeten gaan terugbetalen en aflossingsachterstanden inhalen?


Het blijft bijzonder dat het aantal faillissementen ondanks de coronacrisis zo laag blijft. Kennelijk missen de overheidsmaatregelen hun uitwerking niet. Dat is op zich mooi, maar het is ook een reden voor zorg: wat gebeurt er als die steun stopt en bedrijven overbruggingskredieten moeten gaan terugbetalen en aflossingsachterstanden inhalen?

Niet allemaal kommer en kwel


Komt hun cashflow tijdig op gang? Of komt de economische klap alsnog als het overheidsinfuus eruit gaat? De crisis duurt wel erg lang. Ondernemers in de zwaarst getroffen sectoren teren fors in. Er is altijd licht aan het eind van de tunnel, maar welke kleur heeft dat? Hopelijk niet bloedrood…

En toch is het zeker niet allemaal kommer en kwel. Wat me optimistisch stemt, is dat het aantal financieringsaanvragen bij mij en mijn collega’s van NLInvesteert op peil blijft. En niet alleen voor de overbrugging, ook voor nieuwe activiteiten en overnames. Ondernemers zien nog steeds kansen, voor nu en na corona. En we helpen hen uiteraard graag om die te realiseren.

Echte ondernemers laten zich toch niet tegenhouden


Volgens recente berichten (onder andere op BNR) kunnen ze niet of nauwelijks terecht bij de banken voor financieringen. Die waren vorig jaar nog wel open, al was het alleen voor bestaande kredietklanten, maar zijn nu helemaal voorzichtig. Ik denk omdat ze zich alvast schrap zetten voor wat er gebeurt als de coronamaatregelen voor bedrijven aflopen. Ze houden de hand op de knip – en alleen voor de goudgerande aanvragen willen ze nog wel een sporadische uitzondering maken.

Maar echte ondernemers laten zich toch niet tegenhouden. Gelukkig weten ze ons steeds meer te vinden. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat NLInvesteert in 2020 voor het eerst de grootste was op het gebied van crowdfunding. Want zoals inmiddels wel bekend is, zijn wij niet voor één gat te vangen. Als een ondernemer een goed verhaal heeft en de cijfers kloppen, moet het raar lopen als we geen oplossing vinden.

Interessante rendementen


In ons netwerk hebben we een grote groep particuliere investeerders, die vaak zelf ondernemer zijn of zijn geweest. Die kunnen een bedrijf en het investeringsplan goed doorgronden. En ze vertrouwen op onze propositie. Wij doen dan ook gedegen onderzoek. Die analyse is de basis van goede deals met overeenkomstige rendementen. Dat is in het belang van de investeerder én de ondernemer. Zelfs in coronatijd hebben we nauwelijks leningen die niet afbetaald worden.

Financieringen via dat platform lopen ook nu nog door. Het animo bij de investeerders is verklaarbaar: de vaak negatieve rente op spaarsaldi stimuleert om iets anders te doen met het geld. Als je daar dan een andere ondernemer mee kunt helpen, geeft dat nog voldoening ook, hoor ik geregeld. Zo helpen we beide partijen en daar krijg ik nou weer energie van.

Plan gerust via deze link een belafspraak in mijn agenda om verder in gesprek te gaan. Uiteraard zonder verplichting.

Hans Tabbernal
Regiodirecteur NLInvesteert Midden

Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl