Ondernemen in onzekere tijden

Blog Hans Tabbernal, regiodirecteur NLInvesteert Midden

Onzekerheid is troef in de wereld. Corona lijkt over, maar de Russisch-Oekraïense oorlog zet de hele wereld onder spanning en het huidig economisch sentiment verslechtert met sterk oplopende inflatie, een schreeuwend tekort aan personeel, haperende logistieke ketens en grondstofprijzen die maar blijven stijgen. Je zou verwachten dat ondernemers op de rem trappen en maar even wachten met investeren. Maar niets is minder waar…

Dat is natuurlijk typerend voor ondernemers. Die willen ondernemen. Zien kansen. En hebben daar geld voor nodig. Het is bewonderenswaardig hoe ze doorzetten, creatief zijn en de risico’s – weliswaar ingecalculeerd – voor lief nemen. Wij helpen hun graag die dromen waar te maken door het regelen van een passende financiering.

Ireen Wüst

Bedrijven weten ons steeds gemakkelijker te vinden. Enerzijds door onze groei – het lukt om steeds meer ondernemers gelukkig te maken en dat werkt als een olievlek – en anderzijds door onze marketing. De landelijke radiocampagnes, onder meer met schaatsheldin Ireen Wüst, misten hun uitwerking niet.

Er is nog een ander positief gevolg van de groei van NLInvesteert: de funding voor goede bedrijven en kansrijke projecten wordt steeds sneller te realiseren. Het aantal investeerders op ons platform neemt ook toe. De slagkracht daardoor ook. We krijgen bijna alle projecten moeiteloos vol. En vaak binnen de kortste keren. Vanwege de huidige wetgeving mogen we op dit moment tot 2,5 miljoen euro doen via het platform (vanaf het najaar wordt dat 5 miljoen) en daarmee hebben we voor heel wat aanvragen een passende oplossing. Is er meer nodig, dan slagen we er doorgaans in om dat aanvullend onderhands bij individuele investeerders weg te zetten.

Alternatieven

Die investeerders zijn nog steeds op zoek naar interessante alternatieve bestemmingen voor hun vermogen. Bij de bank levert het immers niks op – dat kost zelfs alleen maar geld. Dan moeten ze natuurlijk wel vertrouwen hebben in de financieringsaanvragen die wij aanbieden. Wat dat betreft plukken we de vruchten van onze gedegen analyses en transparante prognoses. Onze default percentages (het aandeel leningen dat niet wordt afgelost) zijn heel laag en het rendement voor investeerders is aantrekkelijk.

Voor alle duidelijkheid: mijn belang ligt bij de ondernemer. Als het voor zijn businesscase beter is elders de financiering te regelen, ga ik dáárvoor. Het mooie is dat we bij NLInvesteert niet verplicht zijn het platform in te schakelen. Al is het wel vaak een interessante optie.

Kortlopende financieringen

In de huidige onzekere en onrustige markt constateer ik een toename van kortlopende financieringen. Bijvoorbeeld als een bedrijf onderdelen of producten later geleverd krijgt doordat containers nu veel langer doen over de reis vanuit China – als ze al kunnen vertrekken daar. Dan kan het nodig zijn om met een tijdelijke financiering de periode te overbruggen tot ze zelf kunnen leveren en factureren. De salarissen, huur en andere kosten lopen immers wel door. Als het bedrijf afgelopen jaar goed heeft gedraaid, een goede balans heeft en van zichzelf ook een goede cashflow, is zo’n financiering geen probleem bij een tijdelijke tegenslag.

Razendsnel

Ook door de nog verder toegenomen voorzichtigheid van de banken, hebben we afgelopen maanden al meerdere kortlopende kredieten geregeld. Het gaat om de overbrugging voor ondernemers die een aanvraag bij hun bank hebben lopen. De bank krijgt zodoende tijd om alle informatie over jaarcijfers en dergelijke te verzamelen en de financiering rond te maken en wij zorgen ervoor dat de ondernemer ondertussen verder kan.

Dat geeft me op zich al voldoening. Helemaal gaaf is het als je iemand ook razendsnel kunt helpen. Zoals die ondernemer voor wie ik een financiering van 1,25 miljoen euro mocht regelen om tijd te winnen voor zo’n bancair krediet. Hij wilde niet het publieke NLInvesteert-platform op, maar wel dat we zonder veel ruchtbaarheid individuele investeerders zouden zoeken. Op vrijdag gaf hij daarvoor groen licht. Toen ik hem op zaterdagochtend “het is rond!” appte, belde hij me: “Fijn, maar dat hadden we gisteren toch al besproken. Was je dat vergeten?” “Nee, het is gefund, je krijgt de financiering.” Binnen een week had hij dat geld ook op zijn rekening staan.

Hans Tabbernal
Regiodirecteur NLInvesteert Midden
Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl