Gerritsen: "De ondernemer hoeft zich niet langer het hoofd te breken over alle keuzes in financieringsmogelijkheden. NLInvesteert staat in dienst van het bedrijf en gaat voor de oplossing die past bij de ondernemer, het bedrijf en de specifieke vraag. Voor investeerders zijn we interessant vanwege het rendement op mooie investeringen. Ook leveren we eerst een stevig onderbouwde risicoanalyse. Bij een groter risico is de rendementseis ook groter."

Scherpe blik

Bij elke financieringsaanvraag is de beoordeling van het businessplan de eerste stap. Daar is al meteen winst te behalen, zegt Gerritsen. "Een goed bedrijfsplan is compleet, realistisch en heeft voldoende diepgang. Maar in de praktijk zien we veel businessplannen die niet goed onderbouwd zijn en te rooskleurig; te negatief komt ook voor. Onze taak is kritisch mee te denken en met een bewust scherpe blik naar de toekomst te kijken. Immers, het gaat om een zorgvuldige risicobeoordeling. Dus helpen we een bedrijf bij het scherper stellen van strategie, beleid en actiepunten en een diepgaande onderbouwing van de financiële prognoses. Dat vergroot de financierbaarheid enorm. En pas als we overtuigd zijn van de kwaliteit, presenteren we het businessplan aan financiers en investeerders."
Ondernemers betalen een vast bedrag voor het laten beoordelen van de aanvraag en het daaraan gekoppelde advies over de financiering. Is de match gemaakt, dan blijft NLInvesteert de onderneming volgen. Voor die begeleiding betaalt het bedrijf een percentage van de financieringssom. De rente die investeerders ontvangen varieert al naar gelang het risicoprofiel.

De ondernemer hoeft zich niet langer het hoofd te breken over alle keuzes in financieringsmogelijkheden. Wij staan in dienst van het bedrijf en gaan voor de oplossing die past bij de ondernemer, het bedrijf en de specifieke vraag. Voor investeerders zijn we interessant vanwege het rendement op mooie investeringen. Ook leveren we eerst een stevig onderbouwde risicoanalyse. Bij een groter risico is de rendementseis ook groter."

Duurzaam

NLInvesteert maakt gebruik van het eigen netwerk en bereikt geïnteresseerden via de website (www.NLInvesteert.nl; tip: bekijk het filmpje). Daarnaast geven de teamleden presentaties en workshops, zoals in De week van de Financiering op initiatief van de Kamer van Koophandel. De financieringsaanvragen zijn heel divers. Van een digitale woningconfigurator voor de bouw, tot 'zorg op afstand' door de fysiotherapeut en het digitaliseren van een catalogus met industriële producten. Duurzame en technologische innovaties zijn een trend, constateert Gerritsen. "Een mooi voorbeeld is een bedrijf dat een oplossing heeft bedacht voor verhuurbare duurzame energie, in de vorm van een container die stroom levert tijdens bouwprojecten."

Management buy-out

De meest recente financiering betreft een management buy-out voor Hefas Branddetectie BV in Duiven. Directeur-aandeelhouder Wim van Swaaij wilde zijn bedrijf overdragen aan het managementteam en vroeg NLInvesteert om advies en praktische ondersteuning. NLInvesteert ontwierp de transactie- en financieringsstructuur en begeleidde de overnamegesprekken. Inmiddels is de deal rond en kijkt iedereen tevreden terug. Van Swaaij: "Wouter Gerritsen dringt snel door tot de kern van de zaak en komt met verrassende oplossingen." en "Wouter zorgt voor een transparant proces en duidelijke onderbouwing naar alle financiers. Daardoor hebben we goed en snel kunnen handelen."

Gerben Sikkes, een van de nieuwe directeur-aandeelhouders: "Het proces verliep transparant en de onderbouwing was duidelijk. Daardoor hebben we goed en snel kunnen handelen." Ook Wouter Gerritsen kijkt met plezier terug. "Deze case laat zien waar we goed in zijn. En het is geweldig om elke keer die puzzelstukjes in elkaar te passen!"

Ondernemers en investeerders in Arnhem en omstreken die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Wouter Gerritsen via www.NLInvesteert.nl.