Oprichting NLInvesteert


NLInvesteert is een nieuw landelijk netwerk voor cofinanciering van het MKB in de regio. Het platform is 14 januari 2015 voor het eerst gelanceerd in Noord-Nederland. Een uitkomst voor regionale investeerders en geldnemers die de lokale economie willen versterken.

"Ondernemen is zakelijk gezien het mooiste wat me is overkomen" aldus Alfred Welink, mede-initiatiefnemer, ondernemer, investeerder en tevens voorzitter van VNO-NCW Noord. "Het is tegenwoordig een hele kunst om je ondernemersplannen gefinancierd te krijgen als MKB'er. Om de groeimotor van de economie te stimuleren, maar bovenal om ondernemers hun dromen waar te laten maken zijn we NLInvesteert gestart."

Cofinanciering is nieuwe werkelijkheid

NLInvesteert mobiliseert kapitaal om ondernemers vooruit te helpen. Dat doet zij door verschillende financieringsvormen te combineren tot groeikapitaal voor de geldnemer. Dirkjan Takke, mede-initiatiefnemer en algemeen directeur NLInvesteert: "Cofinanciering is de nieuwe werkelijkheid. Wij helpen een geldnemer door een kapitaalmix mogelijk te maken van financiële dienstverleners, lokale overheden en regionale investeerders. Traditionele bancaire oplossingen worden zo versterkt en aangevuld met gelden van andere partijen." NLInvesteert werkt daarin nauw samen met diverse partners zoals VNO-NCW Noord, de NOM, diverse banken en de drie noordelijke provincies.

Naast financiering faciliteert NLInvesteert de geldnemer ook in kennis. "Alleen geld is geen oplossing" volgens Gerard Kremer, mede-initiatiefnemer, ondernemer en beoogd voorzitter van MKB Noord. Gerard: "Zodra de financiering is georganiseerd laten we de ondernemer niet los. Wij verbinden het kapitaal met ervaring van andere ondernemers door middel van coaching. Zo vergroten we de kans van slagen."

Sociaal rendement

NLInvesteert is als eerste in Noord-Nederland live gegaan, maar hoopt snel uit te breiden naar heel Nederland. Ondanks die ambitie blijft het regionale netwerk erg belangrijk. Dirkjan: "NLInvesteert is voor en door ondernemers uit de regio. Naar ons idee investeert iemand liever in een bekende ondernemer uit de regio dan een anonieme organisatie uit onbekend gebied. Daarbij levert het niet alleen een goed financieel rendement op, maar ook de mogelijkheid om voor de eigen regio van betekenis te zijn. Dat noemen we sociaal rendement."

Investeren in De PastaFabriek

Met de livegang van NLInvesteert worden er direct drie financieringsprojecten gepresenteerd om in te investeren. Een project van de Friese ondernemer Sjoerd-Jan van Klaarbergen die namens Winged Dutchman privévluchten wil gaan aanbieden. Een project van Groninger Jan ten Hoor en Jeroen Wilhelm die met Elkeplek.nl een nieuw boekingsplatform voor verblijfsrecreatie willen opzetten. En Groninger horecaondernemer Roel Witwerts die aan de Stoeldraaierstraat in Groningen De Pastafabriek wil openen.

"Allemaal ondernemers die krediet nodig hebben om hun dromen waar te maken. Wij roepen geïnteresseerde investeerders op om tegen een passende rente hun lokale economie te versterken." aldus Dirkjan. "Wij bieden zorgvuldig beoordeelde projecten aan, waar je al vanaf 2500,- Euro in kan investeren. Afhankelijk van het risico varieert de rente van 6%-13%."