Ondernemen in de tweede golf: hoe kom je toch aan financiering?

Door: Hans Tabbernal, Regiodirecteur NLInvesteert Midden


Daar is hij dan toch: de tweede golf! Corona blijft voor veel onzekerheid zorgen. Maatschappelijk, economisch en dus ook op de financiële markten. Welke impact heeft dat op bedrijfsfinancieringen? Kom je als ondernemer nog aan geld, of het nu is voor overbrugging van deze moeilijke periode of voor groei?


Meer energie maar ook meer voldoening


Allereerst de geruststelling: ja, er zijn nog steeds mogelijkheden. Maar eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat financiers voorzichter zijn geworden. Zo zijn banken nog steeds terughoudend; die nemen bovendien alleen aanvragen van bestaande kredietklanten in behandeling.


Dat onzekerheid tot voorzichtigheid leidt, is begrijpelijk. Het betekent dat financiering complexer is dan een jaar geleden én dat er vaker een beroep wordt gedaan op mij en mijn collega’s van NLInvesteert. Ik moet toegeven: als het onmogelijk lijkt, heb ik nóg meer plezier in mijn werk. Het kost weliswaar meer energie, maar de voldoening is ook groter als je een ondernemer tóch kunt helpen zijn of haar droom te realiseren – of in leven te houden. 


Als Trump kucht…


Gelukkig hebben wij nog steeds een aantal ijzers in het vuur. Ons platform met informele investeerders bewijst nu meer dan ooit zijn waarde. Daar kunnen we met heel wat financieringsvragen terecht. 


Waarom zijn zij eerder bereid de risico’s te accepteren? Het is dichter bij huis en ze hebben meer grip dan wanneer ze op de beurs beleggen. Daar schieten de koersen alle kanten op. Door corona maar ook als Trump kucht of het twitteren weer eens niet kan laten. Als ze hun investeringen spreiden, vallen de risico’s mee en leveren ze ook nog een interessant rendement op. In elk geval meer dan wanneer ze het op de bank laten staan. En tot slot, zonder onszelf op de borst te slaan: als NLInvesteert de financiering aanbiedt, vertrouwen de investeerders erop dat de businesscase goed onderzocht en solide is. Anders zou ik hem niet eens aan hen voorleggen.


Met open armen


Er zijn natuurlijk ook bedrijven die nu hartstikke goed draaien. Soms zelfs dankzij corona. Denk aan producenten van mondkapjes en medische apparatuur, supermarkten, webwinkels en pakketbezorgers. Die categorie heeft weinig moeite om financiering te vinden (bijvoorbeeld voor extra grondstoffen of om hun productie uit te breiden). Het zijn doorgaans grote ondernemingen, die al een krediet hebben lopen en met open armen worden ontvangen door hun bank.


Borgstelling MKB-kredieten


Maar het is ontegenzeggelijk dat er door de tweede golf meer bedrijven zijn die behoefte hebben aan een overbruggingskrediet. Om nu de gedaalde omzet op te vangen en zich alvast voor te bereiden op het post-coronatijdperk. 


Als NLInvesteert hebben we toegang tot de BMKB-C, de borgstelling MKB-kredieten die de overheid speciaal voor corona in het leven heeft geroepen. De inmiddels verlengde borgstelling is hoger (75 procent) en dat verlaagt de drempel voor financiers om bedrijven erdoorheen te helpen die in de kern gezond zijn maar nu behoefte hebben aan liquiditeit. Zodat ze er straks, als we corona achter ons laten, klaar voor zijn om nieuwe kansen te verzilveren. Want ondernemen is – nog meer dan regeren – vooruitzien.


Plan gerust via deze link een belafspraak in mijn agenda om verder in gesprek te gaan. Uiteraard zonder verplichting.


Hans Tabbernal

Regiodirecteur NLInvesteert Midden

+31 6 5130 0876

htabbernal@nlinvesteert.nl

Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl