Bedrijfskrediet of niet? Graag snel, maar wel verantwoord!

Regiodirecteur Hans Tabbernal (NLInvesteert Midden) over bedrijfskrediet in crisistijd.


Om de coronacrisis te overleven hebben veel bedrijven dringend behoefte aan liquiditeit. Dat heeft de overheid ingezien en met de snel ingevoerde regelingen, zoals NOW en TOGS, is de eerste nood gelenigd. Mooi hoe daadkrachtig dat is gerealiseerd… En als er tekortkomingen zijn of branches buiten de boot vallen, worden ze razendsnel aangepast.

Maar voor de meeste bedrijven is dat niet voldoende. Helemaal nu inmiddels wel duidelijk is dat corona en de maatregelen tegen verspreiding ervan langer gaan duren. Daarvoor zijn ondernemers in eerste instantie aangewezen op hun bank. Het gaat dan om verruiming van hun bedrijfslening. Let op: verruiming! Degenen die nu geen bedrijfskrediet hebben, komen nog niet aan bod.

Kan het niet sneller?


Iedereen zou willen dat de afhandeling bij de banken sneller zou gaan. Dat is geen kritiek: ze hebben duizenden aanvragen over zich heen gekregen. Dat vraagt nu eenmaal tijd. Want je wilt ook dat het zorgvuldig gebeurt.

Neem bijvoorbeeld het borgstellingskrediet van de BMKB-regeling dat de overheid heeft verruimd (van 50 naar 75 procent). Daardoor kunnen banken gemakkelijker extra kredieten verlenen zodat bedrijven meer lucht krijgen.

Het moet dan wel gaan om bedrijven die dat geld aantoonbaar door de negatieve effecten van corona nodig hebben om te overleven. De regeling is niet bedoeld voor bedrijven die ‘in de kern’ al ongezond waren. Achteraf zal daarop worden gecontroleerd, heeft het kabinet aangekondigd. Dat betekent dat banken dat vooraf moeten checken en dus extra voorzichtig zijn.

Alle cijfers compleet en overzichtelijk


Het aanvraagformulier is uitvoerig en complex. Een hele klus voor de gemiddelde ondernemer. Daarom helpen wij daarbij. Doordat we die klant kennen en weten welke informatie voor de bank essentieel is en hoe je die moet presenteren, vergroot dat zijn kansen én de snelheid. Voor de bank is het immers ook fijn als alle cijfers compleet zijn en overzichtelijk worden gepresenteerd. 

Wat de procedures zou kunnen versnellen, is dat de banken een select aantal partijen die hun expertise op dit vlak hebben bewezen, machtigen om te helpen bij de afhandeling van die aanvragen. Bij NLInvesteert zouden wij die handschoen wel willen oppakken.
Zoals we ook best willen kijken of wij zelf de BMKB-C-regeling (waarbij de ‘C’ voor corona staat) kunnen verstrekken als de overheid daar groen licht voor geeft. Ik weet dat daarover wordt nagedacht. Politiek lijkt er inmiddels ook draagkracht voor te zijn.

Alternatieve mogelijkheden


Welke mogelijkheden heeft een ondernemer die geen krediet nodig had en nu dus niet bij de bank terechtkan? Gelukkig zijn die alternatieve bronnen er. Zo werken we bij NLInvesteert samen met partijen die een deel van die bankenrol aan het overnemen zijn. Zij willen nog wél nieuwe financieringen doen. 

Dat geldt ook voor particuliere investeerders in ons netwerk. Een deel maakt nu even pas op de plaats. Anderen willen nog wel degelijk investeren. Ze doen dat nu juist liever in een individueel, gezond bedrijf waarvan ze mede door onze analyse weten waarmee ze in zee gaan dan dat ze hun geld op de beurs laten staan. Dat is een emotionele rollercoaster waar geen touw aan vast te knopen is. Ze baseren zich liever op feiten dan afhankelijk te zijn van koerswisselingen als gevolg van de tweets van Trump. 

Hoe verdien je straks de extra rente en aflossingen?


Iedereen doet zijn best om de klappen voor ondernemers en de economie zo goed mogelijk op te vangen. Maar we moeten één ding niet vergeten, en dat dreigt een beetje onder te sneeuwen: die extra kredieten moeten ook een keer terugbetaald worden! Dan moet dat geld wel eerst verdiend worden. Voor veel branches is dit juist de periode waarin ze normaal gesproken pieken. Denk aan de evenementenbranche en de horeca. Hun omzet valt helemaal weg. Zo wordt het een mes dat aan twee kanten snijdt, maar dan wel de verkeerde kant op.

Om dat weer in te halen én straks de extra rente en aflossingen te kunnen terugbetalen, moeten bedrijven na het coronatijdperk dus beter presteren dan daarvóór. Indien dan nog steeds sprake is van een economische recessie wordt dat een welhaast onmogelijke opgave. Daar moeten we, met z’n allen, nu al over nadenken.

Wij doen dat al vóór de aanvraag. NLInvesteert blijft ook na de verschaffing of uitbreiding van het krediet betrokken. Als ondernemer kun je erop rekenen dat we je met raad en daad bijstaan. Nu, in deze moeilijke tijden, en ook daarna in de opbouwfase. We bouwen van harte mee.


Hans Tabbernal

Regiodirecteur NLInvesteert Midden

+31 6 5130 0876

htabbernal@nlinvesteert.nl


Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl