Nieuw gezinshuis opent in Sleen


NOORD-SLEEN - Angelique Dusink en Gerlo Arendshorst starten in Noord-Sleen een gezinshuis met ruimte voor zes kinderen, een tienermoeder én een time-outplek. Het past allemaal met gemak in de verbouwde boerderij die het tweetal onlangs kocht om er met hun eigen gezin te gaan wonen. 

De aankoop van de boerderij, die meer dan een half miljoen euro kostte, kwam tot stand met hulp van financieringsregisseur NLInvesteert. 'De bank wilde ons 90 procent van het bedrag lenen. Voor de laatste 10 procent kwamen we in contact met Renzo Toma van NLInvesteert', vertelt Angelique Dusink. 'Renzo heeft het netwerk van NLInvesteert ingezet om het bedrag te financieren. Na alle voorbereiding was de financiering uiteindelijk in een uur of drie voor elkaar. Wow, dachten wij. Het moet natuurlijk allemaal terugbetaald worden, maar dat gaat ons zeker lukken. Over 15 jaar hopen we de hele lening afbetaald te hebben', aldus Angelique.

Gezinshuis snel gevuld
Voor het gezinshuis is grote belangstelling. Angelique en Gerlo hielden er rekening mee dat het een half jaar zou duren voor de zes plaatsen voor kinderen in gebruik zouden zijn. Maar al snel na hun start werden er vier kinderen geplaatst, en na de zomervakantie volgen er nog twee. De Dushorst werkt samen met Cornerstones Jeugdzorg. Deze organisatie had in de driehoek tussen Coevorden, Daarle en Hoogeveen nog geen gezinshuis. Daarom stimuleerden ze Angelique en Gerlo, die afkomstig zijn uit Hengelo, om hier zo'n voorziening te vestigen. 

Renzo Toma, regiodirecteur Oost-Nederland van NLInvesteert, werkte graag mee aan de realisering van het gezinshuis. 'Dit soort ondernemers komt vaak uit een situatie van loondienst, er is geen vermogen om een groot pand te kopen', weet hij. Elders in Nederland regisseerde NLInvesteert al eerder de financiering van gezinshuizen. Toma: 'Het verdienmodel is goed. Er is veel behoefte aan deze vorm van zorg. Vanuit onze professionaliteit konden we de familie bijstaan, en de bank kreeg snel zekerheid dat de financiering rondkwam'.

Samen aan tafel
Om de buurt te leren kennen bezochten Gerlo en Angelique al een buurtbarbeque waar ze zich konden voorstellen en vertellen wat ze gaan doen. In september volgt nog een open huis. 'We vinden het belangrijk dat buurtbewoners weten wat dit werk inhoudt', vertelt Angelique. Zij werkte de afgelopen jaren in de jeugdhulpverlening en verleent al jaren pleegzorg. De zorgplekken in het gezinshuis zijn bestemd voor jongeren die kampen met autistische verschijnselen, die licht verstandelijk beperkt zijn of die te maken hebben met hechtingsproblematiek.

'We bieden deze kinderen rust, reinheid en regelmaat', zegt Angelique. 'Samen aan tafel eten is iets wat ze door hun moeilijke thuissituatie vaak niet meer kennen. Wij hopen ervoor te zorgen dat deze kinderen op een goede manier volwassen worden. Iedereen heeft recht op een gezond en normaal leven, met respect voor wie je bent. Dat drijft ons om dit werk te doen. Deze kinderen hebben niet gevraagd om de situatie waar ze in terechtkwamen. Wij kunnen ze een warme en veilige plek geven'.
Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl