Succes- en faalfactoren bij een management-buyoutSchermafbeelding 2017-01-31 om 19.37.55


Een ambitieus en capabel managementteam heeft dankzij een financiering via NLInvesteert onlangs hun bedrijf kunnen kopen van de vorige ondernemer. De grootste uitdaging was het vinden van de financiering. Want de bank wilde wel een deel, maar niet alles financieren. Wat moet je dan doen?

Ik mocht het managementteam begeleiden in hun koopproces. Gezamenlijk, met de kopers en de verkoper hebben we gezegd: we gaan een financiering regelen waar iedereen tevreden over kan zijn. En dat is gelukt! Ik heb een ervaren ondernemer gevonden die een stukje mee wilde financieren en ook het managementteam wilde coachen.
Het was uitdagend om dit rond te krijgen. Je hebt een gave onderneming, een goed managementteam, een ondernemer die wil overdragen: hoe kan je dat geregeld krijgen? 


Succes- en faalfactoren
Bepalend voor het succes bij een management-buyout is de vraag: krijg je de mensen mee in een creatieve oplossing. De faalfactor is dat je het niet voor elkaar krijgt om de mensen op die koers te krijgen.
Ook de oplossing van een ervaren ondernemer die als externe coach optreedt is kwetsbaar. Het managementteam moet het wel goed met hem weten te vinden. In dit geval is dat gelukt.


Logica, integriteit, diepgang
Om vooraf in te schatten of een ondernemer die financiering zoekt kans van slagen heeft, let ik altijd op drie dingen: de logica in het verhaal van de ondernemer, zijn integriteit en de mate van diepgang in zijn voorbereiding.


Ambities realiseren met een mooi rendement
Na een loopbaan in de accountantswereld bij onder meer Deloitte en Mazars ben ik eind 2015 als eerste regiodirecteur voor NLInvesteert aan de slag gegaan. Een rol waarin ik de leuke aspecten van mijn ervaring als accountant (het advieswerk over strategie, financiën en structuur) mag combineren met het realiseren van de benodigde financiering.

Sinds het begin heb ik een aantal mooie cases mogen begeleiden. Ik hou van mijn rol. Ik stel ondernemers in staat bedrijfsplannen en ambitie te realiseren. En ik stel aan financiers en investeerders doordachte proposities voor met een mooi rendement.


Maatschappelijke impact
Ik verbind graag partijen die actief zijn op het gebied van medisch/technische innovaties gericht op het beter en goedkoper maken van de zorg met partijen die in dergelijke proposities investeren. Dat illustreert dat wij ook de maatschappelijke impact in het vizier hebben. De complexiteit van dergelijke cases gaan we niet uit de weg.
Voor 2017 is mijn doel om voor ca. 5 miljoen financiering te arrangeren voor ondernemers in de regio met (groei)plannen en een behoefte aan (risicodragende) financiering.
Wij pakken dat graag samen op met de accountant, adviseur en bankier van de onderneming.


Succesvol lanceren
NLInvesteert is goed in het regisseren van de totale financiering. Wij hebben een scherp beeld bij de dingen die nodig zijn om een financieringsmodel gedegen op te bouwen en succesvol te lanceren. Onze werkwijze is aanvullend op de advieswerkzaamheden van de accountant, fiscalist en jurist en om die reden is het belangrijk om samen op te trekken.

Ik ga graag het gesprek aan over uitdagende bedrijfsplannen, financiering en samenwerking. Je kunt mij bereiken via wgerritsen@nlinvesteert.nl of 06-83 97 40 42.