Alfred Welink, commissaris van NLInvesteert, is sinds kort de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Noord. In dat kader werd hij geïnterviewd over zijn voorzitterschap en visie: “Vooruitgang vereist ondernemerschap!" In hetzelfde interview vertelt hij over NLInvesteert. 

Alfred Welink over NLInvesteert in Entrepeneur

Alfred in de Entrepreneur over NLInvesteert: “Al sinds een jaar of twee hoor ik klachten van MKB-bedrijven dat het zo lastig is om aan geld te komen. Daarom ben ik mij eens gaan verdiepen in die problematiek. En dan moet ik zeggen dat ik de banken ook wel een beetje snap. Banken kunnen zich niet verdiepen in kredieten tot een miljoen. Want als je uitrekent hoeveel tijd hen dat kost, dan kost dat alleen al bijna vijfduizend euro. En daar komt nog bij dat banken natuurlijk ook voorzichtiger moeten zijn door de ‘Basel-regels’. Toen dacht ik: banken willen misschien wel geld lenen, maar met minder risico, en zonder dat ze dat zoveel tijd kost. Maar ze willen misschien sneller bijleggen als de private sector ook veel vijftig procent fund.”  

“En zo kwamen we op het idee van NLInvesteert: wij zorgen voor het private gedeelte van de financiering, en wij beoordelen de aanvragen dus eerst uitvoerig. Dat scheelt de bank al heel erg veel werk. Bovendien zal een bank er snel instappen wanneer andere financiers uit de omgeving er kennelijk in geloven.” 

“En dat blijkt inderdaad precies zo te werken. Er zijn al tientallen aanvragen binnengekomen. Ook dat is een voorbeeld van iets waar ik lol in heb: vernieuwing op het gebied van kredietfinanciering, omdat je drempels weghaalt voor ondernemers. En omdat je in gezamenlijkheid werkt aan een nieuwe onderneming. Prachtig!” 

Entrepreneur NLInvesteert Alfred Welink