NLInvesteert Rotterdam-Rijnmond helpt al 5 jaar ondernemers groeien

“We krijgen zelf ook vlinders in onze buik als een ondernemer financiering zoekt voor een goed plan”


Vijf jaar geleden werd NLInvesteert Rotterdam-Rijnmond opgericht. Sindsdien zit de regionale vestiging in de lift en worden steeds meer ondernemers geholpen met een passende financiering om hun bedrijf te laten groeien. Sinds de jongste uitbreiding doen ze dat met z’n vieren. Richard Verhoeff is begin juni 2022 Albert LammersMartijn de Groot en Eric Rhijnsburger komen versterken. Alle reden dus voor een interview met de vier specialisten in bedrijfsfinancieringen, die zelf ondernemer zijn en dus weten hoe dat voelt.

Ze hebben alle vier een vergelijkbare achtergrond en motivatie: na jaren bij een bank te hebben gewerkt voor de zakelijke markt, wilden ze ondernemers helpen hun bedrijf te laten ontwikkelen en groeien. Maar nu dichter bij die ondernemers, samen optrekkend. Gebruikmakend van hun kennis, ervaring en netwerk zorgen ze voor helder advies en passende financieringen. In hún Rotterdamse regio – daar wonen en werken ze zelf en weten ze wat er in het bedrijfsleven speelt. 

Spannend 

Albert startte NLInvesteert Rotterdam-Rijnmond in maart 2017. “In m’n eentje. En voor het eerst als ondernemer, dus het was best spannend. Heel anders ook dan ik gewend was bij de Rabobank.” 

NLInvesteert was twee jaar eerder opgericht en klaar voor de uitbreiding naar regio’s met vestigingen van lokale ondernemers. “Dit sloot aan bij de kennis en ervaring die ik bij de bank had opgedaan, maar hier kreeg ik de mogelijkheid veel meer te betekenen voor een ondernemer: echt samen met hem of haar aan een oplossing werken en dankzij de keuze uit een veel groter aantal financieringsvormen en -combinaties lukt dat ook meestal.”

Vliegende start

In het begin was het vooral zaaien, desondanks realiseerde Albert al in het eerste jaar diverse geslaagde deals. “Een van de leukste om te doen was de management buyout van een makelaarskantoor door de directeur die eerst nog in loondienst was. Daarnaast lukte het dat jaar een aantal groeifinancieringen te regelen voor bedrijven die een overname deden of in het buitenland gingen uitbreiden.” 

“Ook vastgoedfinanciering kwam al snel op gang. Zo maakten we de verhuizing van een Amsterdams evenementenorganisator mogelijk, dat zag dat hier in Rotterdam de wereld van kunst en creativiteit veel sterker opbloeide.”

Veel energie

Eind 2018 voegde Martijn zich bij Albert. Hij doorliep een vergelijkbaar proces. “Als je als zelfstandig ondernemer start, wil je daar je kennis en ervaring voor benutten. Ga je iets heel nieuws doen waar je geen verstand van hebt, dan is de stap wel heel groot.”
Albert: “We kenden elkaar niet, maar mijn doel was altijd om deze vestiging uit te bouwen, en daar zou ik anderen voor nodig hebben. Mensen als Martijn.” Die zegt: “Ik was even eerder gestopt bij ABN Amro, zag de potentie van NLInvesteert en wilde in het marktgebied aan de slag waar ik thuis was, en dat was Rotterdam. Als partner aansluiten bij Albert lag dus voor de hand. Al snel bleek dat één plus één drie kan zijn.”

Zeker met de ondersteuning van de landelijke NLInvesteert-organisatie, voegt hij eraan toe. “De sfeer sprak me aan, net als de energie van die kleine en slagvaardige organisatie. Die energie hebben wij hier in Rotterdam ook: we willen dingen voor elkaar krijgen.”

Vlinders in je buik

“Eigenlijk kun je voor mij dezelfde vinkjes zetten als die van Albert en Martijn”, zegt Eric. Hij werd in 2020 partner. Toch is er ook een verschil: hij vertrok al in 2006 bij de bank (Rabobank), waarna hij horecaondernemer werd. “Zwaar werk, maar ook een mooie tijd, waarin ik alle facetten van ondernemen heb meegemaakt. Inclusief het kopen en verkopen van bedrijven.” 

Die bagage komt hem goed van pas in zijn huidige werk. “Als een ondernemer enthousiast vertelt over zijn plannen, snap ik helemaal waar hij vlinders in zijn buik van krijgt. En als ik dan mag helpen om die plannen mogelijk te maken, voel ik die vlinders ook.”

Meebouwen aan hun droom

“Financieringen mogelijk maken voor ondernemers, zodat zij aan hun droom kunnen bouwen, is het mooiste dat er is”, haakt Richard erop in. Ook hij heeft een historie bij de Rabobank en maakte de overstap naar NLInvesteert. Hij is begin juni begonnen. “Het mooie hier vind ik de grote mate van vrijheid die je hebt om een oplossing te bedenken en uit te werken, helemaal op maat. Met de collega’s hier op kantoor om met je mee te denken en dan ook nog de ondersteuning van de landelijke organisatie. Het is gewoon een ijzersterke formule.”

Kritisch en reëel

In het bedenken, uitwerken en rondkrijgen van elke individuele bedrijfsfinanciering gaat veel tijd en energie zitten. “Dat zegt iets over onze werkwijze en maakt ons vak juist zo mooi”, vindt Martijn. “Onze dienstverlening is waardevol, we zijn geen doorschuifluik. Helaas kun je in het traject van alles tegenkomen waardoor de deal niet doorgaat.”

Ze zijn kritisch en reëel, en dat is volgens de vier specialisten van NLInvesteert Rotterdam-Rijnmond de enige manier waarop ze hun werk kunnen en willen doen. “De ondernemer en zijn bedrijf moeten er uiteindelijk beter van worden”, aldus Albert. “Eerlijk is eerlijk: de uitkomst kan ook een afwijzing zijn. Maar met een gemotiveerde afwijzing help je hem ook! Je behoedt hem misschien wel voor grote problemen...”

Mooiste compliment

Over de ambities voor de komende vijf jaar zijn Albert, Martijn, Eric en Richard het roerend eens: “Nog meer ondernemers helpen hun droom te verwezenlijken”, verwoordt Albert ze. “We hebben daar voldoende capaciteit voor. Daarmee dragen we ook de komende jaren bij aan de groei NLInvesteert landelijk. We worden steeds bekender, lokaal en nationaal. Mede dankzij de recente mediacampagnes. Ondernemers weten ons inmiddels uit zichzelf te vinden.” 

“Of nog mooier: ze worden getipt door een collega”, zegt Eric tot besluit: “Dat is het mooiste compliment: als een ondernemer vindt dat we hem zó goed hebben geholpen dat hij een relatie ook naar ons durft te sturen…”

Martijn de Groot, Albert Lammers, Eric Rhijnsburger en Richard VerhoeffDirect contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl