Vallen en opstaan


Terwijl ik deze column schrijf, ontvang ik een push bericht op mijn mobiel van NOS sport: Sifan Hassan heeft brons gepakt op de 1.500 meter bij de wereldkampioenschappen atletiek. In de finale van de 10.000 meter, drie dagen hiervoor, is zij gevallen. Wat een vechtlust! Mijn grote voorbeeld Usain Bolt is ook zo’n Olympisch kampioen. Viermaal nam hij deel aan de Olympische Spelen. Hij is dé huidig wereldrecordhouder op de 100, 200 en 4 x 100 meter estafette. Het is een feest om naar deze atleten te kijken en te genieten van deze mooie sport. 

Hardlopers zijn doodlopers


Hardlopers zijn doodlopers, wordt altijd gezegd. Daarmee wordt bedoeld dat je niet te hard van stapel moet lopen, want anders hou je het niet vol of slaag je niet in het bereiken van je doelstelling. Geldt dit ook voor ondernemers? Dat zijn toch ook topsporters?

Ondernemen in deze tijden is topsport, echt. Afgelopen week heeft het economisch bureau van ING geschreven dat Nederland in een onschuldige recessie is beland. Maar wat is dat eigenlijk? Vastgesteld is dat de Nederlandse economie voor het tweede kwartaal op rij gekrompen is.
Dit wordt mede veroorzaakt doordat consumenten wel degelijk minder uitgeven – ook als het gaat om het afnemen van diensten – en er sprake is van een zwakke wereldeconomie. Als gevolg van een sterke arbeidsmarkt en het relatief lage aantal faillissementen is het effect vooralsnog beperkt.

Direct contact? Bel ons op
085 4018 705 of mail naar info@nlinvesteert.nl

Ondernemen in tijden van krimp


Wat merk je hier als ondernemer nu van? Welke signalen pak je nu op? Welke mis je misschien? Is het merkbaar dat de consument minder uitgeeft of niet direct de handtekening zet? Worden de uitstaande vacatures wel tijdig ingevuld? Hoe manage je je voorraden? Kan aan de huidige en toekomstige verplichtingen vanuit de bijzondere uitstelregelingen van de Belastingdienst worden voldaan? Dit zijn zomaar een aantal vragen, die ondernemers continu moeten monitoren en beantwoorden én waar ze zich ook behoorlijk verantwoordelijk voor voelen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun personeel, familie, vrienden, klanten en leveranciers. 

Inmiddels zijn vele initiatieven gestart om ondernemers in deze processen te ondersteunen. Gemeentelijke instanties hebben ondernemersloketten geopend om een klankbord te bieden op bedrijfsmatig, financieel, fiscaal of commercieel advies. Ook als het gaat om financiële zorgen over je onderneming. Andere partijen bieden adviesgesprekken aan ondernemers om financieel fit te blijven of een platform om je vragen te kunnen stellen. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op met je accountant, je fiscalist, je boekhouder of de erkend financieringsadviseur. Maak gebruik van de kennis die er is en deel je toekomstplannen, je visie, maar ook je aandachtspunten en zorgen. 

Conclusie


Ondernemen is topsport, maar je hoeft het niet alleen te doen. Juist topatleten laten zich bijstaan. Niet alleen om hun prestaties te verbeteren, maar ook om op financieel en juridisch vlak rust te vinden. Focus op je doel en zorg voor een topconditie. Niet alleen van jezelf, maar ook van je onderneming.

Natale Valente

Regiodirecteur Veluwe-Stedendriehoek


Natale Valente is werkzaam als regiodirecteur voor NLInvesteert. Als 'financieringsregisseur' mobiliseert hij (groei-) kapitaal en ervaring om ondernemers vooruit te helpen. Dit doet hij door ondernemers met financieringsvragen te verbinden met publieke en private investeerders.