Soly International B.V.

Financiering leaseportefeuille Soly South Africa

1. Investeringskans in het kort

Kredietnemer:

Soly International B.V.

Doel:

Financiering leaseportefeuille Soly SA

Ondernemers:

Patrick en Milan van der Meulen

Financieringsbehoefte:

EUR 650.000,= (waarvan EUR 520.000,= via het platform van NLInvesteert)

Cofinanciers:

Bank

Ticketgrootte:

EUR 1.000,=

Risico:

3 op een schaal van 5

Financieringsvorm:

Lening

Vergoeding:

9,35% rente per jaar

Kosten administratie & informatie:

0,1% per maand, inclusief BTW, over het gemiddeld uitstaand saldo

Looptijd:

24 maanden

Aflossingsschema:

Eerste 6 maanden aflossingsvrij, daarna bedragen de aflossingen EUR 5.416,67 per maand

Zekerheden:

  • Eerste pandrecht op de activa.
  • Eerste pandrecht op de inkomsten uit de onderliggende lease contracten.
  • Eerste pandrecht op banksaldi en verzekeringspenningen.
  • Verpanding van aandelen van de vier betrokken vennootschappen.
  • Een borgstelling 12,5% van het gevraagde bedrag (EUR 65.000,=), afgegeven door Soly Holding.

Waar investeert u in?

Soly is in 2013 opgericht (onder de naam Enie.nl – rebranding in 2023) door de broers Patrick (32) en Milan (30) van der Meulen, met de missie om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken. Soly verkoopt en verhuurt zonne-energie installaties, batterij opslag en laadinfrastructuur aan consumenten en bedrijven in Nederland, Zuid-Afrika (sinds 2019), België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië en Oostenrijk.

Het bedrijf is het afgelopen decennium ontwikkeld van een Groningse start-up naar een internationale scale-up. Met zo’n 35.000 klanten behoort Soly tot de top 5 van Europa. Soly heeft kantoren in Groningen, Amsterdam, Antwerpen, Düsseldorf, Londen, Wenen, Milaan en Kaapstad. Vandaag de dag werken er zo’n 200 medewerkers op de kantoren van Soly. Daarnaast werken er zo’n 135 (externe) monteurs aan de missie van Soly om zonne-energie voor iedereen beschikbaar te maken.

Soly is een missie gedreven en sociale onderneming. Sinds 2018 bezit Soly het prestigieuze en international BCorp certificaat. B Corps staan bekend om hun hoge sociale impact en balans tussen winst, maatschappelijke impact en het goed voor alle stakeholders zoals klanten, medewerkers en leveranciers. Daarnaast zijn Patrick en Milan betrokken bij het Climate Reality Project van voormalig Vicepresident van de Verenigde staten Al Gore.

De Soly groep ontwikkelt zich sterk. Met het toetreden van nieuwe (minderheids)aandeelhouders in 2022 en 2023 is volop ingezet op groei. Op de Nederlandse markt behoort Soly tot de grootste spelers en binnen afzienbare tijd is Soly actief in 10 Europese landen. Investeerders hebben eerder via NLInvesteert in meerdere tranches financiering verstrekt voor het opbouwen van een leaseportefeuille in Zuid Afrika. Uit de realisatie van een volgende batch aan projecten vloeit een financieringsbehoefte van EUR 650.000,= voort. Investeerders krijgen de mogelijkheid hiervan EUR 520.000,= te financieren. Er zijn / worden diverse zekerheden gevestigd, waaraan, gezien het feit dat deze voornamelijk betrekking hebben op buitenlandse activa, geen uitwinwaarde wordt toegekend. Door de verpanding van de aandelen van de betreffende vennootschappen is er echter grip op de onderneming. 

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.  

Let op! Investeringen op ons platform vallen niet onder het depositogarantiestelsel.