Das Consultancy Fri-tec

Scheepsontwerp en -bouw voor extra werkgelegenheid.

In het kort

KredietnemerDas Consultancy en Fri-Tec B.V.
Doel van de leningOntwerp en bouwbegeleiding van een multifunctioneel offshore schip, dat ingezet zal worden voor de grootste Maleisische olie- en gasproducent: Petronas Oil & Gas.
LocatieFriesland
OndernemerDhr. W.Das van Das Consultancy en dhr. F.Brattinga van Fri-Tec B.V.
Financieringsbehoefte€ 488.000,-
Aantal tickets141
Risico4 op een schaal van 5
Looptijd5 jaar

 

Achtergrond project

"Ontwerp een multifunctioneel offshore schip voor reddings- (ERRV) en een bemannings- (SFCB) werkzaamheden. Een schip dat voldoet aan alle eisen op het gebied van energie, duurzaamheid, comfort, veiligheid en snelheid, te gebruiken door de grootste olie- en gasproducent van Maleisië: Petronas Oil & Gas". Dat was de opdracht bij de tender van de Maleisische rederij Gagasan Carriers, die ondernemer Wiebe Das van Das Consultancy met een succesvol ontwerp gegund kreeg.

Project gefinancierd door cofinanciering

Om het project te kunnen voltooien was er een financieringsbehoefte van in totaal € 488.375,-. Alle partners in dit project financieren een deel. Het overgebleven bedrag van € 353.000,- wordt voor de helft gefinancierd door de provincie Fryslân, vanuit het project “Wurkje Foar Fryslân”. De andere helft van het bedrag is opgebracht door verschillende private investeerders. Dit is een ultiem voorbeeld van cofinanciering.

Het ontwerp

Het voorontwerp van Das Consultancy is gebaseerd op een nieuwe rompvorm en een voortstuwingsinstallatie die voldoet aan de vereiste condities. Met de ontwerpen wordt 40% brandstofbesparing gerealiseerd en zijn de onderhoudskosten van het aandrijfsysteem zelfs tot 60% lager. Fri-Tec heeft voor dit ontwerp nieuwe systemen en apparatuur ontwikkeld. Zo komt er aan boord nieuwe energiezuinige en compacte apparatuur en systemen voor drinkwater, zwartwaterverwerking, luchtbehandeling en ventilatievoorziening. Dit is een belangrijk onderdeel van het totale ontwerp. Uiteindelijk zullen op basis van het ontwerp, 1 ERRV en 4 SFCB’s gebouwd gaan worden door de Maleisische scheepswerf Labuan Shipyard, maar voor de komende jaren zijn meer opdrachten voor dit ontwerp te verwachten.

34 fte werkgelegenheid in Friesland

Deze investering leidt tot 34 fte. extra werkgelegenheid in Friesland.
Het betreft hier bedrijven die de volgende systemen en producten voor deze schepen maken:

  • Elektrische Installatie en specifiek voor Diesel-elektrische aandrijvingen
  • Specialistisch engineering en tekenwerk voor maritieme toepassingen
  • Hydraulische installatie door Couperus Hydrauliek
  • Specialistisch Roest Vast Staal producten

Toekomst

Momenteel is het ontworpen schip als 3D file aangeleverd aan het MARIN, waar  een model van het schip gemaakt wordt, schaal 1:10. Met het model van de Super Fast Crew Boat worden er in april 2015 en juni 2015 sleeptesten mee uitgevoerd in een groot bassin. In dit bassin wordt getest of het schip straks zal voldoen aan de technische specificaties van de Maleisische klant die in het contract zijn vastgelegd. Vervolgens begint men in Maleisië met de bouw van de schepen en volgen de opdrachten voor diverse Friese Toeleveranciers. De Emergency Rescue & Response Vessel volgt spoedig na de testen van de SFCB.

Omdat dit project reeds succesvol gefinancierd is en u niet meer kunt investeren kunt u geen nieuwe informatie vinden achter de inlog.

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.