Autobedrijf Flakkee B.V.

Herfinanciering overname aandelen en groei omzet.

In het kort

Kredietnemer:

Autobedrijf Flakkee B.V., Flakkee Lease NL B.V., G. Kalis Holding B.V.

Doel:

Herfinanciering overname aandelen en groei omzet.

Ondernemer:

De heer G. Kalis

Financieringsbehoefte:

EUR 4.750.000,=, waarvan EUR 500.000,= via investeerders NLInvesteert 

Cofinancier:

DFM

Ticketgrootte:

EUR 1.000,=

Risico:

4 op een schaal van 5 

Financieringsvorm:

Achtergestelde lening

Vergoeding

10% rente per jaar

Betaling rente:

Per maand 

Looptijd:

60 maanden

Aflossingsschema:

Lineair, de aflossingen starten per 01-01-2022.

Wat vindt NLInvesteert?

Autobedrijf Flakkee is een gerenommeerde combinatie van een merk gebonden (Toyota) autodealer en een autoleasebedrijf. Mede door de jarenlange vestiging op de Zuid Hollandse eilanden en het sterke netwerk, weet Autobedrijf Flakkee haar omzet en resultaten steeds weer verder uit te bouwen.

De activiteiten van de onderneming zijn begin 2017 overgenomen door Gertjan Kalis, waarbij de transactie volledig is gefinancierd door de verkoper. Om nu na drie jaar meer zijn eigen visie op de onderneming te kunnen doorvoeren, wil ondernemer Gertjan, een herfinanciering voor de onderneming. De afgelopen jaren zijn pieken in de voorraad steeds ad hoc gefinancierd door de verkoper. Met de herfinanciering moet tevens het benodigde werkkapitaal gevonden worden om de groei en ook pieken in de voorraad zelfstandig te kunnen opvangen. Gevraagd wordt een totale financieringsruimte van EUR 4.750.000,=. Dit wordt voor een belangrijk deel ingevuld door autofinancieringsmaatschappij DFM. Aanvullend wordt mede als voorwaarde van DFM, voor de versterking van het aansprakelijk vermogen een lening van EUR 500.000,= gevraagd.

Investeerders via NLInvesteert krijgen de kans om deze EUR 500.000,= te verstrekken tegen een rentevergoeding van 10% en een looptijd van 5 jaar. Als zekerheden ten gunste van de investeerders gelden:
1. verpanding van een vordering van EUR 363.000,= die G. Kalis Holding heeft op de koper van een in 2019 verkocht autoschadebedrijf;
2. borgstelling van de ondernemer van EUR 100.000,=.

Impact Corona
De onderneming is nauwelijks geraakt door corona. In de werkplaats liep het werk onverminderd door en de verkopen van auto’s liet in de eerste golf van de pandemie (maanden maart tot en met juni) zelfs een stijging zien van 23% ten opzichte van 2019. Met een aantal leaseklanten is overleg geweest over het betalen van de leasetermijnen, maatregelen als het verlenen van uitstel zijn echter niet getroffen. De ondernemer heeft geen gebruik gemaakt van de steunmaatregelen of uitstel van belastingbetalingen. Sinds het begin van de tweede lockdown is de showroom gesloten. De ondernemer weet op afspraak bij de mensen thuis nog steeds zijn verkoop te realiseren. Over geheel 2020 heeft de ondernemer zijn doelstellingen overtroffen.

Wilt u meer weten over dit project?

Bent u benieuwd naar de achtergronden en de uitgebreide analyse van dit project? Log dan nu in.